EKO-OKULLAR....

                                                                 

EKO -OKULLAR PROGRAMI NEDİR?


       Eko - Okullar Programı ilköğretim okullarında çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır. Katılımcı yaklaşımıyla okullardaki öğrenciler hem çevresel konularda bilgi edinirler, hem de ailelerini, yerel yönetimleri ve sivil toplum kuruluşlarını (STK) çevresel konularda bilinçlendirmede etkin rol alırlar.

      Okulumuz, Foundation for Enviromental Education in Europe (Avrupa Çevre Eğitim Vakfı'nı) temsilen, Foundation for Enviromental Education in Turkey (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) koordinatörlüğünde yürütülen "Eco - Schools" (Çocuklarda Çevre Uyumu) Projesinin üyesidir. Eko - Okullar uluslararası bir projedir ve Avrupa' da bu projeye kayıtlı pek çok okul bulunmaktadır. 

HEM BİR PROGRAM HEM BİR ÖDÜL PLANI

    Eko - Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program dahilinde yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir eko - etikettir.

 

Eko - Okullar Programının Yararları


 

  • Öğrenmeyi uygulamalı deneyimlerle birleştirir ve öğrencilerin yanı sıra öğretmenleri, okuldaki tüm birimlerdeki çalışanları ve toplumu katılımcı davranışlara teşvik eder.

 

  • Okul ortamlarında sorumluluk duygusunun gelişmesine yardımcı olur.

 

  • Öğrencileri çevre sorunlarını fark edebilme, sorunlar ile mücadele edebilme ve fark yaratacaklarını inanmaları konusunda teşvik eder. Bu anlamda motive edici bir yapıdadır.


  • Öğrencilere sorumluluk duygusu aşılar. Çevre bilinci ile ilgili olarak günlük olarak uygulanabilen sürdürülebilir bir düşünce biçimi geliştirir. Öğrencileri fark yaratma ve çevresini bilinçlendirme konusunda proaktif davranışların oluşmasını sağlar ve bu davranışların bir sonraki nesile aktarılması konusunda bireyleri destekler, tutumları iyileştirir. 

 

  • Eko-Okullar Programı yalnızca ulusal düzeyde değil, uluslararası düzeyde de çevre ile ilgili konularda bilgi alışverişini sağlar. Bilgilerin paylaşımına fırsat verir, öğrencilerin farklı kültür ve dillerde olan kişilerle iletişime geçmesine yardım eder.

 

  • Eko-Okullar Programının logosunda bulunan kişinin kollarında büyüyen çiçekler öğrencilerin,  programa katılmalarını, çevrelerine verdikleri değeri, tutum ve davranışları geliştirmeye yardımcı olan bilgileri temsil eder.

             Okulumuz ilk yeşil bayrak ödülünü 2019 yılında almış olup, Eko-Okul Programını başarıyla uygulamaktadır. 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılında çalışmalarımız tekrar başlamış olup ; bu yılda devam etmektedir.


05-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-202305-12-2023



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi